Blog

LEVEN IS VERANDEREN

Mijn motto is leven is veranderen. Alles is altijd in beweging. Je kunt ook zeggen: veranderen is leven. Want als op een andere manier gaat kijken of doen, werkt dat bevrijdend. Daarover gaan deze blogs. Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier: coach Bas

 

 

COACHEN? DE NATUUR IN!

We staan even stil bij een boom. Het is fijn om stil te staan en te praten. Om even tegen de boom te leunen. Er komt iemand voorbij met een hond. We groeten de wandelaar. De boom heeft al honderden wandelaars langs zien komen en staat er gewoon boom te zijn. Niets meer en niets minder. De boom heeft al heel wat meegemaakt, want je ziet dat er takken afgewaaid of gezaagd zijn. Zonder het te zeggen begrijpen mijn coachee en ik wat de boom over ons zegt. We maken onderweg heel wat mee en dat vormt ons.

Hoewel ik een fijne ruimte binnen heb, merk ik dat buiten zijn heel prettig is. Het geeft ruimte aan het gesprek. We lopen even voor we beginnen met praten en naast elkaar lopend ontstaat er gelijk verbinding zonder elkaar direct aan te kijken.

We luisteren naar de vogels, kijken naar de planten, het zand en horen onze voetstappen; stilte is juist prettig en het voelt nooit ongemakkelijk. We kiezen een open ruimte om met behulp van oefeningen te kijken naar belemmerende overtuigingen of vaste patronen. Het is intensief, maar tegelijkertijd ook heel licht en fijn. Goed vol te houden als het hoofd toch al vol zit. Na ruim een uur keren we om of maken het rondje af. Het tempo is veranderd. We lopen wat langzamer, genieten meer van de beweging zelf en alle zintuigen staan open. We komen tot een plan voor de komende tijd, de coachee heeft weer richting gekregen en kan aan de slag.

Met een volgende afspraak in de agenda kijken we nog even naar de omgeving. Jammer dat het al weer is afgelopen voor vandaag.

 

 

Het begint met ruimte maken voor jezelf…

Als coach ben ik op zoek naar overtuigingen. Vaste patronen of manieren van denken die vertroebelen. Stel je werkt in een bedrijf, maar hebt het niet zo naar je zin. Elke dag doe je erg je best om er toch wat van te maken. Je komt elke dag erg moe thuis. Of je hebt van vroeger meegekregen dat je geen ruzie mag maken. Je vermijdt elk conflict, zelfs als dat nadelig voor je uitpakt. Of je ergert je aan het gedrag van je werknemers. Je voelt een enorme afstand tussen jullie en kan maar niet snappen waarom ze niet dezelfde passie hebben als jij voor het werk. Je voelt je onbegrepen.

Als coach ga ik je helpen je oude overtuigingen in te ruilen voor nieuwe. We bekijken waar die vaste patronen vandaan komen, hoe je die in je leven hebt gebouwd. En waarom het lastig is om er vanaf te komen. Door een nieuwe context te plaatsen rondom de overtuiging (heel erg ACT) krijg je een ander beeld van je overtuiging of je vaste patroon. Er komt ruimte om er anders naar te kijken. Zo verander je zelf iets en dat lucht enorm op. Wie weet welke stappen je daarna nog gaat zetten?  De eerste stap zetten?  Ik kan je heel goed in dit proces begeleiden.

 

 

Ik verander elke dag en dat mijn hele leven al.

Toch houd ik ook van routine, overzicht en rust. Dus ik wil liever dat mijn lijf nu blijft zoals het is. Maar de werkelijkheid is anders; verandering….het zit in mijn DNA.

Eigenlijk willen we allemaal rustige, overzichtelijke verandering. Of je nu naar een andere baan verlangt of als je wilt groeien in je werk; je wilt het doen zonder stress, met redelijk veel zekerheid en het liefst een grote slagingskans. Maar als je dat zo wilt, hoe kom je er dan? Je voelt weerstand, angst of voelt de druk van je omgeving. Het blijft de kunst om toch de eerste stap te zetten, want de eerste stap lijkt groot, maar is in werkelijkheid klein. Praat eens met een coach. Doe het een paar keer. Het is een begin en met goede begeleiding krijg je een helder en rustig beeld van jouw plannen of vraag. Blijf niet langer hangen in verwarring en zoek een coach die bij je past. De eerste stap is dan al gezet. Ik ben er klaar voor om jou te helpen. Ga naar contact